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MEMORANDUM 

      

 

To:   All Interested Persons 

 

From:   David Nocenti 

 

Re:  Request for Public Comment on a proposal to amend 22 NYCRR §§ 34.3 & 100.4 

to permit judicial participation in charitable in-kind donation drives in 

courthouses 

 

Date: November 4, 2024 

 

==================== 

 

The Administrative Board of the Courts is seeking public comment on a proposal to 

amend 22 NYCRR §§ 34.3 & 100.4 to permit judicial participation in charitable in-kind donation 

drives in courthouses. 

The proposed amendments are attached as Exhibit A.    

The Rules of Judicial Conduct contain specific provisions prohibiting certain fundraising 

activities by judges.  In particular, although a judge is permitted to serve as an officer, director, 

trustee or non-legal advisor of charitable and other similar organization, and even may assist 

such organization in planning fundraising, Section 100.4(C)(3)(b)(i) expressly states that judges 

“shall not personally participate in the solicitation of funds or other fund-raising activities.”  

Similarly, Section 100.4(C)(3)(b)(iv) provides that judges “shall not use or permit the use of the 

prestige of judicial office for fund-raising.” 

 

The Advisory Committee on Judicial Ethics has consistently interpreted the above 

sections as prohibiting judicial participation in charitable in-kind donation drives in courthouses.  

See Advisory Opinions 94-58, 98-35, 03-137, 20-190 and 23-216.    

 

However, there are times when other Unified Court System employees wish to organize 

in-kind charitable donation activities for children and families in need, such as toys drives, 

clothing drives, and the collection of nonperishable food items.  The Administrative Board is 

now considering whether to amend the Rules of Judicial Conduct to permit judges to participate 

in these in-kind charitable donation drives.  

 

In particular, the proposed amendments would authorize Administrative Judges or their 

designees to approve in-kind charitable donation drives in court facilities subject to certain 

restrictions, and make clear that the approval must “balance the interests between not endorsing 

or appearing to endorse any third-party entity and allowing court employees as a group to engage 



 

 

in the community by contributing to individuals and groups in need.”   

==================== 

 

Persons wishing to comment on the proposal should e-mail their submissions to 

rulecomments@nycourts.gov or write to: David Nocenti, Esq., Counsel, Office of Court 

Administration, 25 Beaver Street, 10th Fl., New York, New York, 10004. Comments must be 

received no later than Friday, December 13, 2024. 

  

All public comments will be treated as available for disclosure under the Freedom of 

Information Law and are subject to publication by the Office of Court Administration. Issuance 

of a proposal for public comment should not be interpreted as an endorsement of that proposal by 

the Unified Court System or the Office of Court Administration. 
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EXHIBIT A  



 

 

Proposed Amendments 

 

 

Part 34 of the Rules of the Chief Judge is amended by adding a new Section 34.3 to 

read as follows (additions underscored): 

 

§ 34.3 In-kind Charitable Drives 

 

 (a) In-kind charitable drives are permitted in courthouses or court facilities with the 

approval of the Administrative Judge or designee. Administrators must balance the interests 

between not endorsing or appearing to endorse any third-party entity and allowing court 

employees as a group to engage in the community by contributing to individuals and groups in 

need.   

 

(b) Guidelines. Organizers of in-kind charitable drives should not:  

 

1. disrupt court activities; 

2. create an undue burden upon the resources of the courts; 

3. detract from the dignity or decorum of the courthouse; 

4. interfere with the performance of employees’ jobs; 

5. coerce subordinate employees to participate;  

6. solicit cash donations;  

7. solicit litigants, attorneys, and other court visitors or users. 

 

 

Section 100.4(C)(3) of the Rules of the Chief Administrator is amended by adding a 

new subparagraph (c) to read as follows (additions underscored): 

 

§ 100.4.  A Judge Shall so Conduct the Judge’s Extra-Judicial Activities as to Minimize the Risk 

of Conflict with Judicial Obligations 

 

*     *     *     *     * 

 

 (C) Governmental, Civic, or Charitable Activities.  

 

*     *     *     *     * 

 

(3) A judge may be a member or serve as an officer, director, trustee or non-legal 

advisor of an organization or governmental agency devoted to the improvement of the 

law, the legal system or the administration of justice or of an educational, religious, 

charitable, cultural, fraternal or civic organization not conducted for profit, subject to the 

following limitations and the other requirements of this Part. 

 

 

*     *     *     *     * 



 

 

 

 

(c) Notwithstanding the restrictions in (b)(i) and (b)(iv) above, in-kind charitable 

drives may be authorized in any courthouse pursuant to the provisions of Section 34.3 of 

the Rules of the Chief Judge.  

 

 


