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You may, but are not required to, take notes during these
proceedings.2

If you wish to take notes, we will provide materials to you for
that purpose.

If you decide to take notes, you must follow these rules: 

You must not permit note-taking to distract you from the
proceedings.

Any notes taken are only an aid to your memory and must
not take precedence over your independent recollection.

Those jurors who choose not to take notes must rely on
their own independent recollection, and must not be influenced by
any notes that another juror may take.

Any notes you take are only for your own personal use in
refreshing your recollection.

A juror's notes are not a substitute for the recorded
transcript of the testimony [or for any exhibit received in
evidence.] If there is a discrepancy between a juror's recollection
and his or her notes regarding the evidence, you should ask to
have the relevant testimony read back [or the exhibit produced in
the jury room.]

In addition, a juror's notes are not a substitute for the
detailed explanation I have given [or will give] you of the principles
of law that govern this case. If there is a discrepancy between a
juror's recollection and his or her notes regarding those principles,
you should ask me to explain those principles again, and I will be
happy to do so.

Each juror who intends to take notes shall print his or her



(name or other identifier) on (specify).   

At the end of each trial day until the jury retires to
deliberate, the notes will be collected from each juror who takes
notes.  A juror may only refer to his or her notes during the
proceedings and during deliberations.

Any notes taken are confidential and shall not be available
for examination or review by any party or other person. After the
jury has rendered its verdict, we will collect the notes and destroy
them.



1. This charge draws from the Uniform Rules for Juror Deliberation (see,
22 NYCRR §220.10 as amended effective July 20, 2001), and from People
v.  Hues, 92 N.Y.2d 413 (1998).  The revision was to conform the charge to
the amended rules. The Uniform Rules, inter alia, provide:

“After the jury has been sworn and before any
opening statements or addresses, the court shall
determine if the jurors may take notes at any
stage of the proceedings. In making this
determination, the court shall consider the
probable length of the trial and the nature and
complexity of the evidence likely to be admitted.”
22 NYCRR § 220.10(b).

Whether to authorize note taking, and when during the proceedings
to authorize it,   is in the discretion of the court.  People v.  Hues, supra;
People v. DiLuca, 85 AD2d 439 (2d Dept. 1982)

If note-taking is permitted,  this instruction should be given to the jury
at the beginning of the trial, and, according to the Rule, the “instructions shall
be repeated at the conclusion of the case as part of the court's charge prior
to the commencement of jury deliberations.”

2. If the court, in its discretion decides to limit note-taking to a particular
stage of the trial, or to permit note-taking generally except for a particular
stage or stages of the trial, the court can modify the first sentence to state
either:

You may, but are not required to, take notes during (specify the
portion(s) of the proceedings during which note-taking is permitted).

or

You may, but are not required to, take notes during the proceedings,
except you cannot take notes during (specify the portion(s) of the
proceedings during which note-taking is prohibited).
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